szőnyegtechnikák

A Bougainville szőnyegek egyediségük mellett többféle technikával is elkészülhetnek. A szövés technika, gyártási eljárás és a felhasznált szál minősége nemcsak árában differenciált, hanem tapintásra, megjelenésében, funkciójában, felhasználhatóságában is más és más érzetet kelt.

Nepáli kézzel csomózott technika

Responsive image

Ezek a szőnyegek a Himalája fennsíkján készülnek, eredeti ősi csomózási technikával, gyapjú-selyem, vagy tiszta selyem szál felhasználásával. Az egyedi minta előnyomtatva a zsinór alatt mutatja a szövőnek a rajzolatot, aki szemével követve csomózza egyesével a szálat figyelmesen követve a forma és szín váltakozásait. Ez a hagyományos eljárás kivételes tartósságot és utánozhatatlan szépséget kölcsönöz a szőnyegnek.

Neo-Aubusson Relief technika

Responsive image

Anyagát tekintve az ilyen technikával készített szőnyegek kevert szálakat tartalmaznak: len és selyem relief, gyapjú és selyem relief, vagy gyapjú-gyapjú relief kombinációjával áll össze a minta. A Neo- Aubusson Relief egy olyan kortárs ötvözet, melyben az Aubusson és a Savonnerie hagyományos francia szövéstechnika, és a relief képzés kapcsolódik izgalmasan egymáshoz. A vászon vagy a gyapjú alap lapos Aubusson-ban készül, míg a relief motívum úgynevezett Savonnerie csomózással kerül felvitelre.

Savonnerie kézzel csomózott technika

Responsive image

Anyaga: gyapjú és selyem, vagy 100% gyapjú. Ez a francia kézzel csomózott technika függőleges szövőszéken történik, sűrű csomózásának köszönhetően a szőnyeg tartóssága századokra biztosított. Klasszikusan ősi nemesi francia technika.

Kézzel tűzött technika

Responsive image

Ez az eljárás gyapjú és selyem, vagy 100% gyapjúszállal történik, ahol egyedileg kérhető a minta reliefes kiemelése is. A tűzés egy olyan kézműves technika, ahol egy tű segítségével, nagyon gyors mozdulatokkal kerülnek fel a szálak egy vászon alapra, ahol a minta előre nyomtatással rajzolódik ki az alapon. A tűző mester egyénileg helyezi fel mintának megfelelően megfestett gyapjú- vagy selyemszíneket. A szőnyeg kiemelése érdekében a gyapjúszálakat utólag kézzel "faragják” meg, ez a kézi nyírás adja a mintázat relief hatását. E technika előnye a nagy formatervezési szabadság, és nem utolsósorban a csomózott szőnyeghez képest mérsékeltebb ár. Minőségében és megjelenésében azonban ugyanolyan nemességet tükröz mint a kollekció más technikával elkészült darabjai.

Aubusson lapos szövésű technika

Responsive image

Ez a technika Aubusson városának nevét viseli, hagyományosan gyapjúszálas gobelin technika, mely vízszintes szövőszéken készül el. A 17. században élte fénykorát, az akkori ízlésnek megfelelően korabeli pasztorálokat, életképeket festettek meg szövőszéken a tehetséges mesterek. Korabeli faliszőnyegeket az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében ma is találni, Aubusson gobelin-művészetét az UNESCO a világörökség listájára is felvette. E szőnyegek anno jobbára nagyúri kastélyokat díszítettek, a Bougainville jóvoltából azonban ismét elérhető vált ez a nemes eljárás egy csipet modern frissességgel fűszerezve.